Wielkanoc to święto, gdzie na stołach królują tradycyjne potrawy. W Polsce tradycja kulinarna na dania wielkanocne jest bardzo zasobna, a przepisy wielkanocne przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Ludzie są bardzo przywiązani do tradycji i starają się, aby ich potrawy na Wielkanoc smakowały wyśmienicie a jednocześnie były zrobione według tradycyjnego przepisu.
Wielkanocny stół
Na wielkanocnym stole powinny znaleźć się potrawy, których brakowało nam przez cały okres postu. W obecnych czasach mało kto rygorystycznie przestrzega postu, jednak tradycja obfitego ucztowania w świąteczną Niedzielę oraz Poniedziałek jak najbardziej przetrwała i w każdym polskim domu ucztujemy konsumując liczne tradycyjne potrawy na Wielkanoc.
Dania wielkanocne
Jedną z podstawowych potraw na Wielkanoc uważa się żurek wielkanocny z białą kiełbasą. Podawany koniecznie z połówkami jajek, jest obowiązkowym daniem wielkanocnym w każdym domu. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek, nie tylko pisanek do ozdoby bądź z wielkanocnego koszyczka, ale takich przyrządzanych na róże sposoby według tradycyjnych domowych przepisów. Potrawą na Wielkanoc jaką są jajka można podawać na wiele różnych sposobów np. jajka z różnymi sosami, jajka faszerowane bądź pieczone. Na Wielkanoc można spożywać nie tylko jaja kurze, gdyż doskonale smakują także jaja gęsie czy przepiórcze, a dla smakoszy można zaproponować nawet jaja strusie.
Mięso na Wielkanoc
Zakończenie Wielkiego Postu kojarzone jest z możliwością jedzenia mięsa (przynajmniej teoretycznie, gdyż tak jak wcześniej wspomniałam obecnie nie przestrzega się tak rygorystycznie okresu postu). W związku z tym pośród różnych potraw na Wielkanoc nie może zabraknąć wykwintnych mięs oraz wędlin. Bardzo popularnym daniem wielkanocnym jest pasztet z zająca, który nie tylko świetnie smakuje, ale także pasztet z dziczyzny przyrządzony w domu jest o wiele zdrowszy niż taki kupowany i przetworzony w sklepie. Na Wielkanoc podaje się także pieczoną białą kiełbasę, która doskonale smakuje z tradycyjnym żurkiem wielkanocnym, a podana z ćwikłą bądź chrzanem także smakuje wyśmienicie. Wśród potraw na Wielkanoc nie może zabraknąć także roladek mięsnych oraz dobrej szynki wędzonej lub suszonej.
Ciasta wielkanocne
Potrawy na Wielkanoc to nie tylko mięsa, zupy oraz jaja przygotowywane według różnych przepisów. Wielkanoc nie byłaby tym samym świętem bez tradycyjnych ciast i wypieków. Czasopisma i telewizja oferuje wiele przepisów na ciasta, jednak każda dobra gospodyni ma w swoim domu przepis na dobrą babkę wielkanocną oraz wielkanocnego mazurka – nieodłącznych wypieków podczas Wielkanocy. W okresie świąt piecze się również pyszne serniki z brzoskwiniami oraz tradycyjną paschę wielkanocną wyśmienicie smakującą w połączeniu z bakaliami. Na świąteczny stół stawiamy także lukrowe baranki oraz zające z czekolady.